A New Brooklyn Condo With a Prewar Aesthetic

Leave a comment

November 18, 2014 by Bill Johnson


16BOERUMSUB-superJumboThe goal for 265 State Street was to create a towering, 20-story condominium with a design sensibility that takes its cues from the nearby brownstone-dotted neighborhood of Boerum Hill.

The architect and development firm behind the 128-unit building, Flank, has a history of fitting new buildings into their neighborhoods — whether in the West Village, where the group converted a nursing home into the high-end Abingdon apartments, or in NoLITa, where a luxury condominium with a hand-laid brick facade is in its final stages of construction on Mulberry Street. Flank is developing the project with the Carlyle Group.

The building, called the Boerum, will be located on the border of Boerum Hill and Downtown Brooklyn, across from the Renaissance Revival-style Central Courts building and just blocks away from the bustle of Atlantic Avenue.

The Boerum will house one- to five-bedroom units, ranging in size from 765 square feet to just over 2,800 square feet, and in price from $825,000 to $4.25 million. At 210-feet tall, the building will not look like a brownstone, but each unit was carefully planned to incorporate a “prewar-like division of space” that would impart the homey feel many residents of the neighborhood might look for.

Separation of space, both in the apartments and on the amenities floor, was incorporated into the design of the building. “So many apartments have big open layouts, but we wanted to give these designated rooms,” said Mick Walsdorf, a founder of Flank. In particular, almost every unit has a foyer “marking the entrance into the private space of the home.”

“We design apartments as if we would be living in them,” Mr. Walsdorf said. Both he and Jon Kully, his co-founder and a fellow Columbia University architecture school graduate, live with their young families in a building they designed in the West Village, so they know the need for flexible living spaces, as in partitioned rooms that can be turned into play areas or extra bedrooms, or offices that can shelter harried parents in need of alone time. “It’s important that residents be able to stretch out if they have kids and live through these apartments as their lives change,” Mr. Walsdorf said.

Expansive windows with cast stone surrounds, patterned latticelike across the facade, will flood each unit with light in a departure from brownstone ambience. A six-story hotel will anchor the tower; the residential portion starts on the seventh floor, above many of the buildings in the surrounding area, so every apartment will have views. The very top floors will feature unobstructed vistas of the harbor, rivers and bridges.

Read more: A New Brooklyn Condo With a Prewar Aesthetic

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: